Menneskene bak byggene

Som i 2020 var også fjoråret preget av pandemi. Men denne gangen var vi bedre forberedt. Takket være enestående innsats fra samarbeidspartnere, leverandører, kollegaer og kunder kom vi oss gjennom 2021 med høy aktivitet. 

Med cirka én million nedlagte arbeidstimer på våre byggeplasser i 2021 er vi stolte av å kunne vise til null skader med sykefravær. Vi ser også tilbake på et år som viser at vi har de mest fornøyde leietakerne i Norge, ifølge Norsk Leietakerindeks 2021. Dette tar vi med oss som en bekreftelse på målet vi har om å være en god og ansvarlig arbeidsplass og samarbeidspartner. Når alt kommer til alt jobber vi ikke med bygg, vi jobber med mennesker.

<p>Foto: Einar Aslaksen</p>

Foto: Einar Aslaksen

<p>Foto: Lars Petter Pettersen</p>

Foto: Lars Petter Pettersen

Menneskene

Tema:

I Aspelin Ramm arbeider vi med komplekse og omfattende byutviklingsprosjekter hver dag. Grunnmuren i alt vi gjør er samarbeidet mellom kunder, leietakere, partnere og kollegaer. Målet er at alle skal ha en god arbeidsdag, da følger ofte de gode resultatene etter. 

Årets grønne driftsteam

Rosenholm Campus ble kåret til Årets grønne driftsteam under Årets grønne driftskonferanse 4. november 2021. Prisen deles ut av Grønn Byggallianse, og fokuserer på det positive bidraget et godt driftsteam gjør for verdiskaping, nytenking og miljøriktig drift.

– Det er en fin anerkjennelse av det arbeidet vil legger ned hver eneste dag, sier driftssjef Roger Lysaker, som deler prisen med driftstekniker Espen Stegaard, driftskoordinator Mette Endsjø, eiendomssjef Mette Schi og byggeleder Fred Ivar Bergsbakk. 

I 2021 ble Rosenholm Campus’ gamle IBM-bygg fra 1986 sertifisert med BREEAM In-Use – Excellent!, med dokumenterte energibrukstall på nivå med de beste nybyggene i Norge. Gjennom året har driftsteamet jobbet målrettet med gjenbruk og avfallshåndtering, og har blant annet lagt opp til gjenbrukskasser hvor leietakerne kan gi og ta ulike gjenstander. Grunnmuren i den prisbelønte driften er god kommunikasjon – både i teamet internt og med leietakerne. 

«Teamet har stort fokus på leietakeres behov, og scorer høyt over bransjesnittet på KTI-undersøkelsen» heter det i jurybegrunnelsen. Juryen besto av representanter fra Grønn Byggallianse, KLP Eiendom Trondheim, OBOS Eiendom og Eiendom Storebrand.

«Teamet har stort fokus på leietakeres behov, og scorer høyt over bransjesnittet på KTI-undersøkelsen.»

Våre kollegaer

Hver dag sørger de ansatte i Aspelin Ramm for at hjulene i bedriften går rundt. Noen passer på at leietakerne våre har det bra, mens andre holder byggeprosjekter i tøylene. Noen er i starten av karrieren, mens andre har jobbet hos oss i over 20 år. Møt noen av de mange flotte menneskene som gjør arbeidet vårt mulig. 

Prosjektleder utvikling

Vanessa Vindvik

Hver dag er en studietur for Vanessa. Helt siden hun begynte i Aspelin Ramm som nyutdannet byplanlegger i 2017 har hun nemlig spasert til og fra jobb – enten til Vulkan, hvor hun vanligvis sitter som prosjektleder i utviklingsavdelingen, eller til VIA i Vika, hvor hun for tiden vikarierer som markedskoordinator.

– Jeg går til og fra jobb hver dag, jeg liker å bruke byen. Da får jeg sett hvordan den fungerer på de ulike tidspunktene. 

Interessen for hvordan mennesker beveger seg i urbane omgivelser var utgangspunktet for studiene hennes ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I Aspelin Ramm jobber hun med prosjekter i tidlig fase, og har blant annet fulgt planleggingen av Parkveien 27–31.

– Det er lærerikt å se hvordan de ulike prosessene foregår. Det er ikke bare egen tomt man utvikler for, men også for området rundt. Det er det jeg liker med å jobbe i Aspelin Ramm, her er fokuset på å gi noe tilbake til byen. Det er viktig å utvikle på en måte som er langsiktig.

Vikariatet på VIA er et midlertidig taktskifte for å tilegne seg kunnskap fra flere deler av virksomheten. Her får hun blant annet innsikt i hvordan det ferdige næringsbygget fungerer i bruk.

– Det er fint å få anledning til å lære mest mulig. Da skjønner man også bedre konteksten av den lille biten man jobber med selv. 

Driftstekniker Vulkan

Naser Fetisi

For de som frekventerer Vulkan-området flittig er Naser en velkjent del av bybildet. Hver ukedag ruller han forbi på sparkesykkel, på vei for å sjekke at elektriske anlegg og ventilasjonsaggregater fungerer som de skal, enten det er på Mathallen Oslo, Elvebakken skole eller et av de mange andre stedene han har ansvar for. 

– Vulkan er et spesielt utfordrende område med mye mennesker og mange forskjellige aktører. Her har du alt fra boliger til kontorer, skoler, restauranter, utesteder og konsertlokale. Du kjeder deg ikke, for å si det sånn! 

Som driftstekniker holder Naser oppsyn med alle bygg, tekniske anlegg og uteområder tilknyttet Aspelin Ramms eiendommer på Vulkan, i Hausmanns gate og i Nordre gate. Arbeidsdagen starter foran pc-en, hvor han kartlegger faste oppgaver, henvendelser fra leietakere og dagens gjøremål. Deretter bærer det ut i byen på to hjul. 

Han har jobbet for Aspelin Ramm siden 2011 – først som tjenesteleverandør gjennom eget firma, siden 2017 som fast ansatt. 

– Jeg jobbet som håndverker tidligere, og der holdt håndverkerne seg veldig for seg selv. Her snakker alle med alle. Det er veldig flat linje og alle har en god tone med hverandre. Det sier litt om menneskene som jobber her. 

For Naser er gode kollegaer en viktig del av jobben.

– Nå har vi jo hatt koronapandemi lenge, men før det gjorde vi mye sosialt, reiste steder og fant på ting i helger. Vi har gjort mye sammen, det er noe som øker trivselen veldig. 

<p>Naser Fetisi i kjent stil på Vulkan</p>

Naser Fetisi i kjent stil på Vulkan

<p>Her møter Naser en av kundene i Hausmannsgate 16, Gro Jaiteh fra DogA.</p>

Her møter Naser en av kundene i Hausmannsgate 16, Gro Jaiteh fra DogA.

Prosjektsjef

Kenneth Harstad

Som prosjektleder for Pressens hus har Kenneth fulgt utviklingen av Skippergata 22 og 26 i Oslo sentrum fra begynnelse til slutt – fra befaring og kjøp i 2012 til transformasjonen av det som i 2021 åpnet som norske medieaktørers storstue.

– Jeg var med på å pusse det delvis opp til midlertidig utleie i to runder mens vi regulerte, så jeg er veldig godt kjent i bygget. Nå er det gøy å gå der, for det har blitt så fint! Byggene er i mye bedre forfatning, og dagens bruk er mye bedre enn det har vært på årevis. 

Kenneth har bakgrunn som bygningsingeniør og har jobbet i Aspelin Ramm siden 2008 – først som byggeleder, deretter som prosjektleder, og det siste året som prosjektsjef. For tiden jobber han med utviklingen av Parkveien 27–31, nytt kombinasjonsanlegg i Hans Møller Gasmanns vei og Nye Broverkstedet på Vulkan. 

– Det er veldig gøy å få være med på å forme prosjekter og se effekten av valgene man tar i tidlig fase. Man overleverer resultatet til leietakere og boligkjøpere og får se hvordan det blir mottatt, om det fungerer.

Langsiktighet og kvalitet er grunnmuren i alle Aspelin Ramms prosjekter. Det er også grunnen til at Kenneth jobber akkurat her. 

– Vi går den ekstra mila for god kvalitet med bærekraft i fokus og med forskjønning av byen som et mål. Det skal være fint for Oslos innbyggere også. Vi gjør ting på skikkelig vis og føler ansvar, det er veldig bra.

Prosjektleder

Ulrik Aakervik Andersen

På én side står entreprenøren og vil vite hva som skal bygges. På den andre, nysignerte leietakere som ikke har rukket å tenke på hva de vil ha. I midten finner du Ulrik. Ofte litt på tuppen av stolen. 

– Å holde kunden tilfreds under etableringen er krevende – å få alt i mål og samtidig ha en kunde som synes du er den beste utleieren. Det handler om å bygge tillit, det er en møysommelig prosess.

Ulrik er utdannet sivilingeniør ved NTNU i Trondheim. Han jobbet flere år i NCC og Varnergruppen før han ble hanket inn i Aspelin Ramm som prosjektleder for VIA i januar 2018. Her har han hovedsakelig hatt ansvaret for leietakerne av kontorlokalene. 

– Det er de største advokatfirmaene og finansfolkene som sitter på VIA. Å forvalte avtaler der motparten er blant Norges beste eiendomsadvokater har vært krevende, lærerikt og veldig spennende. Og VIA har blitt veldig bra! Vi har fornøyde leietakere, det er en suksesshistorie.

Nå som VIA er i havn er det utviklingen av Alf Bjerckes vei 26 som står for tur. Men selv om prosjektene varierer, er veien til og fra jobb nokså lik: 

– Jeg er glad i å sykle til jobb, det er 2,5 mil hver vei fra Vollen hvor jeg bor. Det er et fint rituale. Da får jeg litt tid til å tenke over utfordringene som møter meg i andre enden. Det er en fin meditativ øvelse. 

Eiendomssjef Rosenholm Campus

Mette Schi

Da Mette begynte som Community manager på Rosenholm Campus, flyttet hun ikke inn på kontoret hun hadde fått tildelt. Hun satte seg i kantina. 

– Min jobb var å få leietakerne til å snakke sammen og se fordelen av å være her. Jeg tenkte, det får jeg ikke til hvis jeg sitter alene på et kontor. Dette er et stort hus, 43 000 kvm. Så da satte jeg meg i kantina i to måneder for å hilse på folk.  

Mette har jobbet i Aspelin Ramm i 21 år. Hun kom fra rekrutteringsbransjen, og startet som kontorleder i 2001. Etter hvert som tiden gikk kjente hun på at det ble vel mye permer og papirer. Hun savnet å jobbe med mennesker. 

– Jeg er opptatt av å bli kjent med mennesker, føre mennesker sammen. Jeg tror at det gir en merverdi i livet vårt. Jeg lader jo i møte med mennesker selv!

Hun startet som Community manager på Rosenholm Campus i 2016. Et år senere var hun eiendomsforvalter, et år etter det igjen, eiendomssjef. Da hun kom til Rosenholm satt driftsteamet bortgjemt i kjelleren. Med Mette i spissen etablerte de et synlig kontor med åpen dør og lav terskel for henvendelser. 

– Det er viktig å se hverandre bak leieforholdet. Vi er vertskapet som skal få gjestene til å føle seg vel. Vi har et godt rykte, og jeg har i en alder av 53 funnet min base. Jeg elsker jobben min!

«Jeg er opptatt av å bli kjent med mennesker, føre mennesker sammen. Jeg tror at det gir en merverdi i livet vårt. Jeg lader jo i møte med mennesker selv!»

Eiendomssjef/Daglig leder VIA

Nina Westby Ranum

Å finne gode løsninger i team med flinke, engasjerte folk fra flere fagfelt – det er en god dag på jobben for Nina.

– Tverrfaglighet er kjempeviktig. Jeg er innom alt fra jus og økonomi til tekniske løsninger i løpet av en dag. Å sy det sammen, sørge for at alt flyter, det er givende. 

Nina har jobbet hele sin karriere hos Aspelin Ramm – først indirekte, som visningsassistent hos Aspelin Ramm og Selvaag-eide Tjuvholmen KS mens hun fullførte studiene som eiendomsmegler. I løpet av seks år jobbet hun seg oppover i systemet, blant annet med ansvar for bygulvet på Tjuvholmen, før hun ble ansatt i Aspelin Ramm for ni år siden. 

Siden 2019 har Nina jobbet med VIA. Hun kom inn i prosjektet mens det fortsatt var i ferdigstillingsfasen, og planla innflytting, rigget driftsteamet og huket inn de siste leietakerne før dørene åpnet i 2021. 

– Jeg liker å finne riktige leietakere, jeg liker forhandlingsprosessen. Å selge inn et prosjekt som jeg har tro på er givende. Det er også en av styrkene til Aspelin Ramm, vi har stolthet i det vi leverer.

Arbeidsdagen er variert, og består av alt fra planlegging av større og mindre prosjekter til styremøter, driftsmøter, medarbeidersamtaler og, ikke minst, mye dialog med kundene – alt fra leietakere av mange tusen kvadratmeter til kiosken på hjørnet. 

– Grunnen til at jeg har vært så lenge i Aspelin Ramm er at jeg har fått jobbe med ulike prosjekter – unike prosjekter med egne karakteristikker og utfordringer. Jeg håper jeg får fortsette med det!

Noen av våre prosjekter

Se flere prosjekter

Pressens hus

Pressens hus som ble ferdigstilt i januar 2022, er blitt en destinasjon og samlingssted for kunnskap og debatt om journalistikk og medier. Tilbudet er åpent og tilgjengelig for publikum, mediefolk og beslutningstakere i hele landet.

Les mer om Pressens hus

Sommerro

Gamle Oslo Lysverkers lokaler på Solli plass er utgangspunktet for et spennende områdeløft på vestkanten. Prosjektet omfatter hele kvartalet, og rommer 56 nye boliger, et nytt nabolagshotell, flere serveringssteder og en kulturscene. I tillegg gjenåpnes Vestkantbadet for publikum. Hotellet åpner 1. september 2022.

Les mer om Sommerro

VIA

VIA Vika er et av de største og mest påkostede nybyggsprosjektene i Oslo. Det 62 500 kvm store bygget styrker bylivet i Vika med nye byrom, spennende spisesteder og butikker på bakkeplan. Oppover i etasjene er det kontorlokaler med god utsikt og gode, bærekraftige løsninger. Prosjektet er gjort i samarbeid med Storebrand og skal sertifiseres med BREEAM-NOR Excellent og Energiklasse A.

Les mer om VIA Vika

Alf Bjerckes vei

Når det nye logistikkbygget i Alf Bjerckes vei 22 står klart høsten 2022, er det proffleverandørene av bygge- og installasjonsvarer, Ahlsell og Motek, som flytter inn i det miljøsertifiserte bygget med blant annet bikuber, solceller og store grønne flater på taket.

Landbrukskvartalet

Utviklingen av Landbrukskvartalet omfatter bevaring av eksisterende bebyggelse kombinert med nybygg, påbygg og nye byrom. Landbrukskvartalet vil bestå av boliger, næringsarealer, mindre produksjonslokaler, kontor, hotell og serveringssteder.

Les mer om Landbrukskvartalet

Andre selskaper

Aspelin Ramm Fastigheter

Aspelin Ramm Fastigheter ble etablert i Gøteborg i 1998. Selskapet utvikler alt fra detaljhandel og kombinasjonseiendommer til hotell- og boligeiendommer i Sverige, og utgjør cirka 25 prosent av Aspelin Ramm Eiendoms totale virksomhet.

Les mer om Aspelin Ramm Fastigheter

Motek

Motek AS utgjør handelsdivisjonen av Aspelin Ramm-konsernet. Selskapet leverer verktøy, festemidler og tjenester til bygg- og anleggsindustrien og til offshorevirksomhet. Motek forhandler merkevarene Hilti, Festool og Bostitch i Norge.

Les mer om Motek

Union Eiendomsutvikling

Selskapet ble etablert i 1999 i forbindelse med utviklingen av Union Brygge i Drammen. Aspelin Ramm og Selvaag eier 49 prosent hver av Union Eiendomsutvikling. Resterende 2 prosent eies av Vedal AS. Union Eiendomsutvikling forvalter i dag eiendommer på Union Brygge, Bragernes, Glassverket og Gulskogen.

Les mer om Union Eiendomsutvikling

Satsing på ung kompetanse

Med Aspelin Ramm-prisen ønsker vi å løfte frem unge talenter og oppmuntre til kunnskapsdeling mot en bedre, mer fremtidsrettet by- og stedsutvikling.

Prisen vurderer masteroppgaver innenfor eiendomsutvikling, arkitektur, landskapsarkitektur, samfunnsgeografi, ingeniørfag, økonomi og planlegging.

Juryen vektlegger evnen til tverrfaglig forståelse, og oppgavens tematikk og resultat må være relevant for praksis og gjennomføring av byutviklingsprosjekter og byplanlegging.

Les intervju med vinneren

Les mer om Aspelin Ramm-prisen

<p>Yngve Bråten (UiO) vant Aspelin Ramm-prisen 2021 med oppgaven om hvordan Oslos klimastrategi skaper barrierer for dem som har funksjonsnedsettelser.</p>

Yngve Bråten (UiO) vant Aspelin Ramm-prisen 2021 med oppgaven om hvordan Oslos klimastrategi skaper barrierer for dem som har funksjonsnedsettelser.

20,5
MRD
Markedsverdi av eiendomsporteføljen
598
MNOK
Leieinntekter 2021
13,7
MRD
Verdijustert egenkapital
515
Ansatte
92
%
Utleiegrad
87
KTI (snitt 82)

Bærekraft

Vi i Aspelin Ramm vil jobbe enda hardere med å realisere best mulig prosjekter på klimavennlige premisser, men med økt bevissthet på sosial bærekraft og de kvalitetene som bygger oppunder et samfunn som det er godt å leve i.

Bærekraft for oss

Ledergruppen

Gunnar Bøyum
adm. direktør
Jennie Almén
HR- og organisasjonsutviklingssjef
Mona Aarebrot
direktør marked og drift
Christopher Utne
finansdirektør
Maren Bjerkeng
direktør utvikling
Trond Erik Sveen
direktør prosjekt og utbygging